Ce simptome provoacă pietrele de rinichi?

Ce simptome provoacă pietrele de rinichi?

pietrele de rinichi sunt depozitele minerale care se formează la rinichi. Ele pot varia ca mărime, unii fiind la fel de mici ca un bob de nisip, iar altele fiind la fel de mari ca o pietricel. Mărimea pietrei de rinichi nu corespunde întotdeauna severității simptomelor pe care o persoană le -ar putea experimenta.

Pietrele de rinichi mici pot trece prin tractul urinar fără a provoca simptome. Cu toate acestea, pietrele mai mari pot deveni blocate în tractul urinar. Acesta este de obicei punctul în care o persoană va experimenta primele semne și simptome ale unei pietre de rinichi.

Acest articol prezintă semnele și simptomele timpurii ale pietrelor la rinichi. De asemenea, discutăm despre cauzele pietrelor la rinichi, precum și complicațiile lor potențiale.

Semnele și simptomele timpurii

pietrele renale variază ca mărime. Pietrele minuscule sunt mai puțin susceptibile să se blocheze în rinichi sau în alte părți ale tractului urinar. Simptomele ușoare până la moderate pot apărea în timpul trecerii unei pietre mici, deși multe persoane pot trece pietre fără a suferi dureri.

Pietrele mai mari pot provoca durere, sângerare, inflamație sau infecție. Cu toate acestea, este posibil ca aceste simptome să nu se dezvolte de obicei până când piatra nu a început să se deplaseze prin tractul urinar.

mai jos sunt câteva semne și simptome timpurii care pot indica o piatră renală se deplasează prin tractul urinar.

presiune sau durere în partea inferioară a spatelui

în unele Cazuri, o piatră poate deveni blocată în ureter. Ureterul este tubul care transportă urină de la rinichi la vezică. Un blocaj aici face ca urina să se sprijine la rinichi, ceea ce duce la presiune și senzații de durere în partea inferioară a spatelui. Aceste simptome pot apărea pe partea stângă sau dreapta, în funcție de care este afectată rinichiul.

Conform Universității din Chicago, durerea sau presiunea sunt de obicei primele semne ale unei pietre de rinichi. În unele cazuri, simptomele pot fi foarte subtile și se pot acumula lent. În alte cazuri, acestea pot veni brusc, fără semne de avertizare timpurie. Această durere poate fi severă și poate duce la greață sau vărsături sau ambele. Oamenii se confruntă adesea cu dureri ascuțite, înjunghiate și măsuri comune, cum ar fi odihna sau culcatul, nu o ușurează.

simptome de tip uta-tip

În unele cazuri, o persoană cu piatră de rinichi poate observa simptome similare cu cele ale unei infecții ale tractului urinar (UTI). Acestea includ:

 • Urinarea mai frecventă sau îndemnuri de a urina
 • Durere sau disconfort în timpul urinării
 • Urina decolorată
 • Mirosul neplăcut Urina
 • Sânge în urină

Oricine se confruntă cu oricare dintre semnele și simptomele de mai sus ar trebui să -și viziteze medicul. Medicul poate efectua teste pentru a verifica urina pentru semne ale unui UTI. Dacă nu există nicio infecție, persoana poate trece o piatră de rinichi.

Când o piatră este prezentă împreună cu o infecție, aceasta poate fi o problemă medicală serioasă care poate promova un tratament de urgență.

Probleme gastrointestinale

O persoană care are O piatră de rinichi poate întâmpina probleme cu tractul stomacal și gastrointestinal (GI). Unele simptome GI care ar putea semnala o piatră de rinichi includ:

 • greață
 • Vomiting
 • Disconfort general al stomacului care nu dispare

Conform Fondului American Rinichi, o persoană ar trebui să -și vadă medicul dacă se confruntă cu oricare dintre simptomele GI de mai sus.

tipuri și cauzele lor

pietre la rinichi de obicei forma când urina unei persoane conține niveluri excesiv de ridicate de anumite substanțe chimice.

Schițăm mai jos cele patru tipuri principale de pietre la rinichi.

pietre de calciu

Există două tipuri de pietre de calciu: oxalat de calciu și fosfat de calciu. Împreună, ele reprezintă aproximativ 80% din toate pietrele de rinichi.

pietre de struvite

pietre de struvite reprezintă aproximativ 10% din pietrele de rinichi. De obicei, acestea sunt rezultatul UTI -urilor cronice, care pot face urina mai alcalină. Acest lucru promovează creșterea pietrelor de struvite mari, asemănătoare ramurilor.

pietre de acid uric

Aproximativ 5-10% din pietrele renale sunt pietre de acid uric, care se dezvoltă ca urmare a excesului acid în urină.

Pietrele de cistină

mai puțin de 1% din pietrele renale sunt compuse din aminoacidul „cistină”. O afecțiune rară moștenită, numită „cistinurie”, împiedică rinichii să reabsorbeze cistina din urină. Persoanele cu această afecțiune prezintă un risc crescut de a dezvolta pietre de cistină.

factori de risc idealica instructiuni

Oricine poate dezvolta pietre la rinichi, deși anumiți factori pot crește riscul unei persoane. Conform Asociației Urologice Americane (AUA), un factor de risc semnificativ este volumul scăzut de urină. Când o persoană este deshidratată, nu există un lichid insuficient pentru a dilua sărurile în urină. Acest lucru crește riscul de formare a pietrelor la rinichi.

Alți factori de risc includ:

 • fiind masculin
 • Fiind de etnie albă, non-hispanică
 • Având un istoric familial de pietre la rinichi
 • Consumând o dietă bogată în proteinele animale
 • luând anumite suplimente, cum ar fi Vitamina C, și calciu
 • Luând anumite medicamente, cum ar fi diuretice și antiacide

Următoarele afecțiuni medicale pot crește, de asemenea, riscul unei persoane de a dezvolta pietre la rinichi:

 • Diabetul de tip 2
 • Condiții intestinale, cum ar fi colita ulcerativă și boala Crohn
 • Creșterea anormală a uneia sau a ambelor glande paratiroide
 • Boli renale chistice
 • rinichi Anomalii de la naștere, cum ar fi rinichii malpoziționați sau greșiți

posibile complicații

Majoritatea pietrelor renale mici nu necesită tratament. Aceștia pot trece din tractul urinar cu disconfort minim sau cel puțin tolerabil.

Cu toate acestea, pietrele de rinichi care nu trec din corp pot provoca complicații dacă sunt lăsate netratate. Acestea pot include:

 • infecții
 • Blocarea sau îngustarea ureterilor
 • O acumulare de urină, care pune încordare suplimentară pe rinichi
 • Risc crescut de dezvoltare a bolii renale

Când să vadă un medic

O persoană ar trebui să vorbească cu medicul lor dacă prezintă simptome ale unui UTI, cum ar fi Durere, febră și urinare frecventă. Medicul va efectua teste pentru a ajuta la determinarea dacă simptomele sunt cele ale unei UTI sau a unei pietre de rinichi. În ambele cazuri, o persoană poate necesita tratament.

În plus, dacă durerile abdominale sau de spate sunt atât de severe încât necesită medicamente pentru durere, sau dacă o persoană experimentează greață sau vărsături neîntrerupte alături de durere, ar trebui să caute îngrijiri medicale.

în ordine Pentru a diagnostica o piatră de rinichi, un medic poate comanda un test imagistic, cum ar fi o ecografie sau o scanare CT. Aceste teste pot indica, de asemenea, dimensiunea și locația pietrei.

O analiză urinară va determina dacă infecția sau sângele este prezentă în urină, iar un medic va efectua un test de sânge pentru a verifica semne mai severe de infecție.

trecerea unei pietre de rinichi

Pietrele de rinichi mici pot trece pe cont propriu fără tratament. Un medic poate recomanda să bei mai multe lichide pentru a ajuta la eliminarea pietrei din sistem.

În unele cazuri, medicul poate prescrie medicamentul tamsulosin. Acest medicament relaxează ureterul, făcând mai ușor să treacă pietrele. Unele persoane pot necesita, de asemenea, medicamente de ameliorare a durerii sau prescripție medicală.

Conform AUA, o persoană ar trebui să aștepte nu mai mult de 6 săptămâni pentru a trece o piatră mică de rinichi. Ar trebui să solicite asistență medicală mai devreme dacă se confruntă cu agravarea durerii sau a unei infecții.

În unele cazuri, un medic poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a plasa un stent ureteral pentru a permite urinei să ocolească piatra, cu sau fără a îndepărta piatra in acelasi timp. Potrivit Fundației de îngrijire a urologiei, medicii își rezervă de obicei o intervenție chirurgicală pentru pietre care ar fi putut provoca sau duc la infecții sau pietre care nu trec și blochează fluxul de urină din rinichi.

Rezumatul

pietrele de rinichi nu provoacă întotdeauna semne sau simptome timpurii specifice. Pentru unii, primul semn poate fi durerea sau presiunea în partea inferioară a spatelui sau a abdomenului sau a simptomelor similare cu cele ale unei infecții ale tractului urinar. Persoanele care prezintă astfel de simptome ar trebui să -și vadă medicul pentru un diagnostic.

Pietrele de rinichi care nu trec din corp pot provoca dureri extreme dacă sunt lăsate netratate. De asemenea, acestea pot crește riscul unei persoane de a dezvolta probleme de tract urinar și boli renale. Dacă are îndoieli, oamenii ar trebui să -și vadă medicul.

 • Infecția tractului urinar
 • Nutriție/Dietă
 • Durere/Anestezice
 • Urologie/Nefrologie

Știri medicale astăzi au orientări stricte de aprovizionare și se bazează doar din studii revizuite de la egal la egal, instituții de cercetare academică și reviste medicale și asociații. Evităm să folosim referințe terțiare. Legăm surse primare – inclusiv studii, referințe științifice și statistici – în cadrul fiecărui articol și le enumerăm, de asemenea, în secțiunea Resurse din partea de jos a articolelor noastre. Puteți afla mai multe despre cum ne asigurăm că conținutul nostru este exact și actual citind politica noastră editorială

Shopping Cart