Hematoma subdural: Ajo që duhet të dini

Hematoma subdural: Ajo që duhet të dini

Një person me dëmtim të kokës kërkon kujdes të menjëhershëm mjekësor. Edhe pse një person fillimisht nuk mund të ndjehet sikur shumë është i gabuar, gjakderdhja mund të ndodhë brenda kafkës. Gjakderdhja e brendshme mund të çojë në pasoja të rënda, përfshirë dëmtimin e trurit dhe vdekjen.

Një lloj i gjakderdhjes së brendshme në kafkë quhet hematoma subdural. Njerëzit duhet të jenë të vetëdijshëm për shenjat dhe simptomat e traumës së kokës dhe të kërkojnë trajtim menjëherë nëse ata ose dikush rreth tyre përjetojnë një dëmtim të kokës.

isfarë është një hematoma subdural?

Një hematoma subdural ndodh kur një venë e vendosur nën këputjet e kafkës dhe fillon të rrjedh gjak. Gjaku mblidhet midis trurit dhe kafkës. Ndërsa kjo hapësirë fillon të mbushet me gjak, presioni në rritje shkakton disa nga simptomat e hematomës subdural.

Gjakderdhja e hematomës subdurale ndodh në njërën prej shtresave të indeve midis trurit dhe kafkës të quajtur meninges. Shtresa më e jashtme quhet dura.

Nëse presioni vazhdon të ndërtohet kundër trurit, një hematoma subdural mund të çojë në probleme shëndetësore afatgjata ose situata kërcënuese për jetën. Në rastin më të keq, hematomat subdurale të patrajtuara mund të çojnë në pavetëdije ose vdekje.

Hematomat subdural janë rezultat i dëmtimit të kokës. Ashpërsia e dëmtimit përcakton se si do të kategorizohet hematoma subdurale.

Ekzistojnë dy lloje të hematomave subdural: akute dhe kronike.

Hematoma akute subdural

Një hematoma subdural e shkaktuar nga një dëmtim i rëndë i kokës konsiderohet akut. Shkaqet e mundshme mund të përfshijnë aksidente makinash ose një rënie nga një lartësi.

Rastet e hematomës akute subdural shpesh janë më të vështira për t’u trajtuar dhe më shumë të ngjarë të çojnë në pasoja afatgjata ose vdekje. Rreziku i vdekjes nga një hematoma akute subdural është më shumë se 50 përqind.

Hematoma kronike subdural

Rastet kronike të hematomës subdural janë ose për shkak të dëmtimeve të përsëritura ose të buta të kokës.

Të rriturit më të vjetër kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë hematoma kronike subdural për shkak të rritjes së frekuencës së rënies.

Të rriturit e moshuar janë gjithashtu në rrezik më të lartë sepse truri i një personi zvogëlohet ndërsa plaket, dhe kjo tkurrje bën që venat e vogla në sipërfaqen e trurit të shtrihen, duke i bërë ato më të prekshme nga shqyerja

Ndërsa https://harmoniqhealth.com/ hematomat kronike subdural janë më të lehta për tu trajtuar, ende ekziston rreziku i vdekjes ose pasojave afatgjata shëndetësore.

Simptomat

Simptomat e hematomës subdural mund të ndryshojnë nga personi në person. Simptomat e zakonshme përfshijnë:

 • Dhimbje koke të rëndë
 • Ndryshimi në humor ose sjellje
 • Konfiskimet
 • Fjalimi i ngadaltë
 • Humbja e vetëdijes ose kalimi i
 • Apatia
 • Dobësia
 • Problemet e vizionit
 • marramendje
 • Të vjella
 • Konfuzion

Simptomat e një hematoma akute subdural ndodhin shpejt pas dëmtimit. Në rastet e hematomës kronike subdural, simptomat kanë më shumë të ngjarë të zhvillohen ngadalë ose nuk mund të zhvillohen fare.

Simptomat ndodhin me ritme të ndryshme për shkak të shpejtësisë me të cilën gjaku fillon të grumbullohet dhe të bëjë presion në tru.

Në rastet e hematomës kronike subdural, venat e vogla në sipërfaqen e jashtme të trurit mund të shqyejnë. Lotët shkaktojnë gjakderdhje në shtresën subdurale të indeve. Në këto raste, simptomat mund të mos shfaqen për disa ditë apo edhe javë.

Faktorë të tjerë mund të ndikojnë në simptomat e një personi. Mosha e një personi ose kushtet e tjera mjekësore të dy luajnë një rol në atë se sa shpejt fillojnë të zhvillohen simptomat.

Shkaku më i zakonshëm i një hematoma subdural është një dëmtim i rëndë i kokës. Lëndimet e vogla të kokës janë një shkak më pak i zakonshëm dhe më tipik tek njerëzit e moshuar.

Ndonjëherë, hematomat subdural mund të ndodhin spontanisht si rezultat i një gjendje tjetër mjekësore.

Faktorët e rrezikut që rrisin shanset e një personi për zhvillimin e hematomës subdural përfshijnë:

 • holluesit e gjakut, të tilla si warfarin ose aspirinë
 • Kushtet mjekësore që shkaktojnë gjak Issuesështjet e koagulimit
 • Përdorimi afatgjatë i alkoolit ose abuzimi
 • Lëndimet e përsëritura të kokës, të tilla si nga rëniet ose sportet
 • mosha shumë e re ose shumë e vjetër

Diagnostifikimi

isshtë e rëndësishme të diagnostikohen rastet e hematomës akute subdural shpejt në mënyrë që trajtimi të fillojë menjëherë. Trajtimi i shpejtë mund të minimizojë rrezikun e vdekjes ose efekteve afatgjata.

Rastet e hematomës kronike subdural mund të jenë më të vështira për t’u diagnostikuar, pasi simptomat nuk zhvillohen me shpejtësi ose mund të mos kenë një shkak të dukshëm.

Për të diagnostikuar hematoma subdural, një mjek zakonisht do të përdorë tomografi të llogaritur (CT), ose imazhe të rezonancës magnetike (MRI) për të marrë një pamje të qartë të trurit. Mjeku do të ekzaminojë skanimin për shenja të gjakderdhjes.

Nëse mjeku identifikon gjakderdhjen, ata do të përcaktojnë burimin e gjakderdhjes dhe do të zhvillojnë një plan veprimi për të adresuar këtë çështje.

Mjeku gjithashtu mund të kontrollojë presionin e gjakut të një personi dhe rrahjet e zemrës, si dhe të urdhërojë punën e gjakut për të marrë numërimin e qelizave të gjakut dhe trombociteve. Këto shfaqje dhe teste janë krijuar për të kërkuar gjakderdhje të brendshme dhe humbje të gjakut.

Një person me një hematoma subdural zakonisht do të kërkojë operacion. Për raste akute, personi ka të ngjarë të pësojë një kraniotomi.

Gjatë kësaj procedure, një kirurg së pari heq një pjesë të kafkës së personit afër vendit të hematomës subdural. Kirurgu më pas do të heq mpiksjen dhe më pas do të përdor teknikat e thithjes dhe ujitjes për të hequr çdo gjak të rrjedhur.

Një kraniotomi është një procedurë e rrezikshme. Sidoqoftë, në disa rrethana, është e nevojshme të shpëtosh jetën e një personi.

Për hematoma kronike subdural ose kur një hematoma akute është më e vogël se 1 cm në diametër, një kirurg mund të përdorë operacionin e vrimave të Burr. Gjatë kësaj procedure, kirurgu shpon një vrimë të vogël në kafkën e personit dhe fut një tub gome për të kulluar gjakun.

Pas operacionit, një mjek zakonisht do të përshkruajë ilaçe kundër sekuestrimit. Një person mund të ketë nevojë të marrë ilaçet për disa muaj ose vite. Marrja e këtyre ilaçeve mund të ndihmojë në parandalimin e një konfiskimi që mund të shkaktojë një hematoma tjetër subdural.

Mjekët zakonisht përshkruajnë ilaçe për të ndihmuar në uljen e ënjtjes rreth trurit, të cilat mund të ndihmojnë në parandalimin ose zvogëlimin e presionit në kafkë në ditët pas operacionit. Rimëkëmbja

Rimëkëmbja

Kohët e rikuperimit ndryshojnë shumë midis individëve. Shpejtësia e rimëkëmbjes shpesh varet nga shtrirja e dëmtimit që hematoma subdurale i ka shkaktuar trurit.

Vetëm midis 20 dhe 30 përqind e njerëzve mund të presin të shohin një rikuperim të plotë ose gati të plotë të funksionimit të trurit.

Shpesh, njerëzit e trajtuar shpejt kanë shanset më të mira për shërim të plotë. Njerëzit e rinj dhe njerëzit që ënjtja e të cilëve kontrollohet ka më shumë të ngjarë të shohin rezultate më të mira gjatë rikuperimit.

Outlook

Edhe pas trajtimit, një hematoma subdural ka potencialin të çojë në vdekje ose dëmtim të përhershëm të trurit. Një përgjigje dhe kujdes i shpejtë mjekësor janë thelbësore për t’i dhënë një personi mundësinë më të mirë të mbijetesës dhe shërimit të plotë.

isshtë thelbësore që një person të ndjekë të gjitha rekomandimet për trajtimin pas operacionit për të rritur shanset për një rezultat të favorshëm.

 • Gjaku/hematologjia
 • Mjekësia e urgjencës
 • Neurologjia/Neuroshkenca

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat mjekësore dhe shoqatat. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

Shopping Cart