plakja, mbipesha mund të fillojë trurin për Alzheimerin

plakja, mbipesha mund të fillojë trurin për Alzheimerin

Ata që hanin ushqim të shpejtë dhe nuk ushtruan grumbulluan më shumë qeliza plakësh, duke rritur rrezikun e tyre nga çrregullimet e funksionit të zemrës dhe metabolizmit.

Studiuesit besojnë se gjetjet japin prova që dieta e dobët dhe mungesa e ushtrimeve mund të përshpejtojnë plakjen, jo vetëm në një nivel klinikisht të vëzhgueshëm, por edhe në një nivel biologjik dhe qelizor.

Në videon e mëposhtme, Dr. LeBrasseur përshkruan eksperimentin dhe rezultatet:

Dr. LeBrasseur, i cili është gjithashtu autor i lartë, thotë: "Disa prej nesh besojnë se plakja është vetëm Diçka që ndodh për të gjithë ne dhe është thjesht një fat i paracaktuar, dhe deri në kohën kur bëj 65 ose 70 ose 80, do të kem sëmundje të Alzheimerit dhe sëmundje kardiovaskulare dhe osteoporozë. "

Sidoqoftë, ai thotë se vëmendja ndaj faktorëve të modifikueshëm, siç është dieta e shëndetshme dhe ushtrimi, mund të ndihmojë.

ai thekson:

"Kjo nuk do të thotë se ne duhet të jemi vrapues maratonë, por ne duhet të gjejmë mënyra për të rritur nivelet e aktivitetit tonë të zakonshëm për të qëndruar të shëndetshëm dhe për të parandaluar proceset Kjo sëmundje e plakjes dhe sëmundjeve të lidhura me plakjen. "

Lajmet Mjekësore sot kohët e fundit raportuan se ushtrimi mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjes së Alzheimerit.

 • Obeziteti/humbja e peshës/Fitness
 • Të moshuarit/plakja
 • Mjekësia parandaluese

plakja, mbipesha mund të fillojë trurin për Alzheimerin

Rreziku i sëmundjes së Alzheimerit. si mbipesha dhe diabeti. po rritet gjatë gjithë kohës. Në zhvillimin e këtij lloji të çmendurisë . Gjetjet e tyre përshkruhen në një punim të botuar tani në revistën Fiziologjike Raportet. të plakjes normale biologjike, do të ndikonte në sinjalizimin e insulinës, i cili ndihmon në rregullimin e sasisë së glukozës (sheqerit të thjeshtë) të zhytur nga muskujt dhe organet e ndryshme. te inflamacioni dhe stresi qelizor. .

Pasi minjtë ishin ushqyer dietat e tyre përkatëse për një periudhë prej 13 javësh, ekipi kërkoi shenja të inflamacionit dhe nivelet e matura të stresit qelizor në dy zona të trurit të lidhura me kujtesën dhe sjelljen konjitive: hipokampusi dhe korteksi prefrontal.

Studiuesit gjithashtu krahasuan efektet e një diete HFS në trurin e Matjet fillestare të brejtësve të plakjes të ndikuara në trurin e minjve më të rinj. Hipokampusi i lidhur me zhvillimin e sëmundjes së Alzheimerit.

Autorët e studimit hipotezojnë se "ndryshimet specifike për rajonin midis korteksit prefrontal dhe hipokampusit në përgjigje të plakjes me një dietë HFS [sugjerojnë] që patologjia e sëmundjes nuk është uniforme në të gjithë BRAI n. ”

Obeziteti rrit efektin negativ të plakjes

veçanërisht, studiuesit gjithashtu zbuluan se nivelet e inflamacionit të trurit ishin rritur edhe në minjtë që kishin qenë në një dietë të rregullt, krahasuar me matjet fillestare .

Studiuesit vërejnë se kjo mund të merret si provë e rolit të plakjes si një faktor i pavarur rreziku në Alzheimer. Obeziteti, ata shtojnë, rrit rrezikun duke ndikuar në mekanizmat kryesorë në tru. Kaskadat e moshës dhe sinjalizimit që mund të lidhen me patologjinë [Alzheimer] më vonë në jetë. " Efektet e një diete HFS në të dy rajonet parafontale të korteksit dhe hipokampalit. "

 • të moshuarit/plakja
 • Procesi i plakjes i ndryshuar me ndryshime pozitive të stilit të jetës

  ndryshime pozitive të jetesës, të tilla si miratimi i një diete të shëndetshme dhe ushtrimit të moderuar, mund të kthejë procesin e plakjes, sipas një studimi të botuar në onkologjinë Lancet.

  Studiuesit nga Universiteti i Kalifornisë në San Francisko kanë zbuluar se disa ndryshime të stilit të jetës mund të rrisin gjatësinë e telomeres.

  Telomeret janë komplekse të proteinave të ADN-së që gjenden në fund të kromozomeve që kontrollojnë procesin e plakjes. Ata mbrojnë fundin e kromozomeve nga dëmtimi. Nëse telomeret janë shkurtuar ose dëmtuar, qelizat plakin dhe vdesin më shpejt, duke shkaktuar procesin e plakjes.

  Mosha biologjike mund të parashikohet nga gjatësia e telomereve tona, thonë studiuesit. Telomeret më të shkurtër janë të lidhura me rrezik më të lartë të vdekjes së parakohshme dhe sëmundje të lidhura me moshën, duke përfshirë shumë kancere (gji, prostatë, kolorektal dhe mushkëri), sëmundje të zemrës, çmenduri vaskulare dhe mbipesha.

  Për studimin, studiuesit analizuan dy grupe burrash që ishin diagnostikuar me kancer të prostatës me rrezik të ulët. Të dy grupet nuk kishin trajtime konvencionale, të tilla si operacioni ose rrezatimi, për kancerin.

  Grupi i parë ishte i nevojshëm për të bërë ndryshime gjithëpërfshirëse në stilin e jetës. Këto përfshijnë:

  • Miratimi i një diete të plotë me bazë bimore
  • Kryerja e ushtrimeve të moderuara
  • Miratimi i teknikave të menaxhimit të stresit, siç janë meditimi dhe joga, dhe
  • Miratimi i intimitetit dhe mbështetjes më të madhe sociale.

  Grupit të dytë nuk iu kërkua të bënte ndonjë ndryshim të stilit të jetës.

  Studiuesit matën gjatësinë e telomereve të burrave në fillim të studimit dhe përsëri në fund, 5 vjet më vonë.

  Gjetjet e studimit zbuluan se grupi që bëri ndryshime në stilin e jetës tregoi një gjatësi të rritur telomere prej 10%, ndërsa burrat që nuk bënë ndonjë ndryshim të stilit të jetës tregoi një gjatësi të ulur të telomeres prej 3%.

  Për më tepër , Sa më shumë pjesëmarrësit të regjistroheshin në ndryshime pozitive në stilin e jetës së tyre, aq më e lartë është rritja e gjatësisë së tyre telomere.

  Autorët e studimit thonë:

  "Pas 5 vjetësh, gjatësia relative e telomeres ishte rritur në grupin e ndërhyrjes në stilin e jetës dhe u ul në grupin e kontrollit; Dallimi midis dy grupeve ishte i rëndësishëm.

  Ne gjithashtu gjetë Përcaktoni se si ndryshimet në stilin e jetës do të ndikonin në kancerin e prostatës së pjesëmarrësve, një studim i mëparshëm zbuloi se ndryshimet pozitive të jetesës mund të vonojnë përparimin e kancerit në fazat e hershme të tij.

  "Implikimet e këtij studimi pilot relativisht të vogël mund të shkojnë përtej Burra me kancer të prostatës, "thotë profesori Dean Ornish i Institutit të Kërkimit të Mjekësisë Parandaluese në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko.

  "Nëse vërtetohet nga prova të kontrolluara të rastit në shkallë të gjerë, këto ndryshime gjithëpërfshirëse të stilit të jetës mund të zvogëlojnë ndjeshëm rrezikun e një larmie të gjerë sëmundjesh dhe vdekshmërie të parakohshme. Gjenet tona dhe telomeret tona, janë një predispozicion, por ato nuk janë domosdoshmërisht fati ynë. "

  Studiuesit thonë se gjykimet e mëtejshme që përfshijnë popullsi më të mëdha dhe të larmishme do të ishin të dobishme për të përcaktuar më tej sesi mënyra e jetesës ndikon në gjatësinë e telomeres.

  Lajmet Mjekësore sot raportuan kohët e fundit për një studim duke zbuluar se përdorimi i statinave mund të ngadalësojë procesin e plakjes njerëzore.

  • Ushqimi/dieta
  • Obeziteti/humbja e peshës/palestër
  • Të moshuarit/plakja

  Një udhëzues për të ngrënë një dietë të ekuilibruar

  Një dietë e ekuilibruar përfshin ushqime nga pesë grupe dhe përmbush të gjitha nevojat ushqyese të një personi. Ushqimi i një diete të ekuilibruar i ndihmon njerëzit të mbajnë shëndet të mirë dhe të zvogëlojnë rrezikun e tyre të sëmundjes.

  Në këtë artikull, ne shikojmë rekomandimet aktuale dietike dhe përshkruajmë se si të ndërtojmë një dietë të ekuilibruar. Përmbush të gjitha nevojat ushqyese të një personi. Njerëzit kanë nevojë për një sasi të caktuar të kalorive dhe lëndëve ushqyese për të qëndruar të shëndetshëm. Dieta e ekuilibruar, njerëzit mund të marrin lëndët ushqyese dhe kaloritë që u duhen dhe të shmangin ngrënien e ushqimit të hedhurinave, ose ushqimin pa vlerë ushqyese. Sidoqoftë, pasi shkenca ushqyese ka ndryshuar, ata tani rekomandojnë të hani ushqime nga pesë grupet dhe të ndërtoni një pjatë të ekuilibruar.

  gjysma tjetër duhet të përbëhet nga kokrra dhe proteina. Ata rekomandojnë të shoqëroni çdo vakt me një shërbim të qumështit me pak yndyrë ose një burim tjetër të lëndëve ushqyese që gjenden në qumështore. Pesë grupe:

  perime

  Grupi i perimeve përfshin pesë nëngrupe:

  • Zarzavatet me gjethe
  • Perime të kuqe ose portokalli
  • Perime niseshte
  • Fasulet dhe bizelet (bishtajoret)
  • Perime të tjera, siç janë patëllxhani ose kungull i njomë

  për të marrë mjaftueshëm lëndë ushqyese dhe mbajeni mërzinë dietike në gji, njerëzit duhet të zgjedhin një shumëllojshmëri të perimeve. perime të papërpunuara ose të gatuara. Sidoqoftë, është e rëndësishme të mbani mend që gatimi i perimeve heq një pjesë të vlerës së tyre ushqyese. Gjithashtu, disa metoda, të tilla si skuqja e thellë, mund të shtojnë yndyrna jo të shëndetshme në një pjatë. Në vend harmoniqhealth.com që të merrni fruta nga lëngu, ekspertët e ushqimit rekomandojnë të hanë fruta të tëra. Gjithashtu, procesi i prodhimit shpesh shton kalori boshe për shkak të sheqerit të shtuar. Njerëzit duhet të zgjedhin fruta të freskëta ose të ngrira, ose fruta të konservuara në ujë në vend të shurupit. > Kokrrat e plota përfshijnë të tre pjesët e grurit, të cilat janë krunde, mikrob dhe endosperm. Trupi prish kokrra të plota ngadalë, kështu që ato kanë më pak efekt në sheqerin në gjak të një personi. përpunohen dhe nuk përmbajnë tre përbërësit origjinal. Kokrrat e rafinuara gjithashtu kanë tendencë të kenë më pak proteina dhe fibra, dhe ato mund të shkaktojnë thumba të sheqerit në gjak. nga kokrrat. Sidoqoftë, udhëzimet e azhurnuara sugjerojnë që kokrrat duhet të përbëjnë vetëm një të katërtën e pllakës së një personi.

  Të paktën gjysma e kokrrave që një person ha çdo ditë duhet të jenë kokrra të plota. Kokrrat e plota të shëndetshme përfshijnë:

  • Oat
  • Rajs kafe
  • elb
  • Buckwheat

  < H3> Proteina

  Udhëzimet dietike 2015-2020 për amerikanët deklarojnë se të gjithë njerëzit duhet të përfshijnë proteinë të dendur ushqyese si pjesë e dietës së tyre të rregullt.

  Udhëzimet sugjerojnë që kjo proteinë duhet të bëjë deri një çerek të pllakës së një personi. > Peshku

 • Fasulet, bizelet dhe bishtajoret
 • USDA rekomandon të konsumoni versione me pak yndyrë kur është e mundur. Qumështi i yndyrës
 • kos
 • Qumështi i sojës
 • -Burimet e bazuara në kalcium dhe lëndë ushqyese të tjera. një arsye e zakonshme pse njerëzit luftojnë me humbjen e peshës. Dieta e ekuilibruar mund të ndihmojë një person të humbasë peshë duke:

  • Rritja e marrjes së proteinave të tyre
  • Shmangia e karbohidrateve të tepërta ose ushqimeve të përpunuara
  • Marrja e lëndëve ushqyese thelbësore, përfshirë mineralet , vitamina dhe fibra
  • Parandalimi i ngrënies së binges

  Njerëzit e interesuar për të humbur peshë duhet të fillojnë ose të përmirësojnë një rutinë ushtrimesh. . Nga pesë grupet kryesore.

  Udhëzimet dietike ndryshojnë me kalimin e kohës, pasi shkencëtarët zbulojnë informacione të reja rreth ushqimit. Rekomandimet aktuale sugjerojnë që pllaka e një personi duhet të përmbajë kryesisht perime dhe fruta, disa proteina të ligët, disa qumështore dhe fibra të tretshme. > nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat mjekësore dhe shoqatat. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

  Shopping Cart